Svetovni dan Zemlje

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo že več let. Namen tega je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.

Planet Zemlja je radoživa, morda edinstvena in zato osamljena kapljica v vesolju. Rastline, živali, ptice, gozdovi, oceani, reke, potoki, livade — vse to, zaradi česar je naš svet tako raznolik, pa je, zaradi nasih samih, v čedalje večji nevarnosti. Z izginjanjem raznovrstnosti življenja lahko izginejo tudi stvari, ki so nam povsem samoumevne, na primer čista voda, svež zrak, dobra hrana.

Tudi učenci podaljšanega bivanja so likovno upodbili svoje misli in rešitve o ohranitvi planeta Zemlje. Vsekakor je piomembno, da se zavedamo, da je prihodnost sveta odvisna od ravnanja vsakega izmed nas, saj je Zemlja naš skupni dom. In pravilno je, da nas misli in dejanja za dobrobit našega planeta spremljajo že od mladih let. 

Znižujmo, ugašajmo, reciklirajmo, hodimo, ne onesnažujmo... vse te besede, naj bodo naše vodilo.

Vzemimo si čas in razmislimo, kaj dobrega lahko naredimo za naš skupni dom, za sočloveka in tudi zase. Naj bo 22. april - dan Zemljevsak dan. 

 

Zdravje za vse

V petek, 5. 4. 2019, smo v oddelkih podaljšanega bivanja (od 1. do 3. razreda) obeležili svetovni dan zdravja. Letošnja tema se glasi Zdravje za vse.

Z učenci smo se pogovarjali o pomenu zdravja, kako ohraniti oziroma okrepiti zdravje, kaj je zdrava in kaj nezdrava prehrana, pomen prehranskega piramide, ogledali smo si tdokumentarne oddaje o zdravju, itd. Učenci so spoznali, da so za ohranjanje zdravja pomembni naslednji dejavniki: zdrava hrana, gibanje, spanje, skrb za osebno higieno in medsebojni odnosti. 

Naše znanje smo združili v ustvarjaljici, kjer smo pripravili različne kočne izdelke, ki smo jih razstavili na oglasno deski (fotografija).

Na spletni strani Naiconalni inštitut javnega zdravja (NIJZ) si lahko preberete, kateri preventivni programi so na voljo v Sloveniji. (Svetovni dan zdravja)

20190408 135029 1

 

 

25 let Zdrave šole

Ob 25. letnici delovanja Zdrave šole, smo na OŠ Petrovče pridno ustvarjali. Kaj vse je nastalo, pa si lahko ogledate v galeriji.

 

Pikapolonica, prinesi mi SREČO ...

... se še spomnite tega priklica, ki smo, ali pa ga še, tako radi uporabljamo, ko sredi rastočega travnika zagledamo prelepo pikapolonico ... Če imamo SREČO, nam uspe najti še štiriperesno deteljico ... Da nas pri ocenjevanju znanja ali težjih delovnih podvigih ni strah, si v žep hlačnice ali krila za SREČO shranimo talisman ali pa glinenega prašička z zvitim repkom. Ko se zaljubimo, smo SREČNI vse do nebes ... Pa ne pozabimo na voščila ob rojstnem dnevu: "Želim ti, da bi te v življenju čim pogosteje spremljala SREČA."

SREČA - kratka, drobna beseda, ki si jo vsi želimo in za večino od nas prestavlja smisel življenja - BITI SREČEN.

1Vendar pa so načini, kako doživljamo SREČO in kako do nje pridemo, zelo različni. Iz tovrstnega razloga lahko rečemo, da obstajajo različne definicije SREČE. Definicija SREČE, ki jo poznamo je: "Sreča je stanje duha, za katerega so značilni ljubezen, veselje in zadovoljstvo."

Pa je res tako? Ali si dovolite prepoznati SREČO?

Združeni narodi so 20. marec, ki je hkrati tudi prvi pomladni dan, proglasili za mednarodni dan SREČE in s tem želeli poudariti, kako pomembni sta SREČA in blaginja za nas ljudi.

Ker živimo v svetu, kjer je najpomembnejše, da si SREČEN na vse načine, in jo zato neizmerno iščemo, pozabljamo na druge ljudi in njihove potrebe. Pri tem izgubljamo pristni stik z drugimi ljudmi in na takšen način bo naša SREČA kratkotrajna. Za SREČO ni recepta, niti formule... vse je odvisno od nas samih. Če hočemo biti SREČNI, se moramo imeti radi, ne smemo imeti nerealnih želja, ne smemo biti nenehno usmerjeni v materialne dobrine in pričakovati, da nas bodo drugi osrečevali. 1Vir:https://www.preberite.si/kaj-je-sreca/

SREČA JE NAŠ IZBOR, ZATO BODIMO PAZLJIVI... IN NE SPREGLEJTE PRAVEGA TRENUTKA SREČE, KI NAJ TRAJA VEČNO.

20190408 135305 2

Karmen Zupanc

Pomen spanja

Spanje je, tako kot prehrana in telesna dejavnost, pomemben pokazatelj zravja in dobrega počutja. 

Zelo pomembna sta dolžina in kakovost spanca. Slaba kakovost in trajanje spanja vplivata na fizično, duševno in socialno zdravje. Spanje vpliv na budnost, opravke, delo, koncentracijo, duševno utrujenost, družabno delovanje, energijo, razdražljivost, dnevno zaspanost.

Dobro spanje pa izboljša kakovst življenja, izboljša naš imunski sistem, okrepi naš spomin, pomaga pri izvedbi naših nalog, pomaga pri presnovi sladkorja, vpliva na preprečevanje srčno-žilnih bolezni, možganje kapi ter zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. 

Pitje kave ali jemanje drugih poživil NE nadomešča spanja.  Za dober spanec sta nujna primeren prostor in dobro ležišče.

                                                                 Povzeto po: Spanje, počitek, regeneracija, Brigita Zupančič-Tisovec

Ob letošnjem svetovnem dnevu spanja, ki smo ga obeležili 14. marca, so slovensko javnost  o pomenu spanja, predvsem otrok in mladostnikov, opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Na območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so opozorili, da je pomembno, da starši poznajo pomen in razvoj spanja pri otrocih in mladostnikih, ki imajo v primerjavi z odraslimi še večjo potrebno po le-tem. Zdravniki (somnologi) opozarjajo, da ima težave s spanjem oziroma motnje v spanju od 10 do 30 odstotkov otrok in mladostnikov. As. dr. Barbara Gnidovec Stražišar opozarja, da pomanjkanje spanja povzroča posledice pri telesnem in kognitivnem razvoju otroka. V spanju se izločajo številni hormoni, tudi rastni, ki vplivajo na rast in razvoj otrok.a Med spanjem se objavljajo celice telesa, kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega. 

Premalo spanja vpliva na vedenje, razpoloženje, posledično pa tudi na šolsko uspešnot otrok in mladostnikov. 

10 priporočil za zdravo spanje pri otrocih od rojstva do 12. leta (Svetovna zveza za motnje spanja - WASM):

1. Poskrbite, da vaš otrok dobi dovolj spanja, s tem, da določite njegovi starosti primerno uro, ob kateri bo hodil spat (zaželeno pred 21. uro) in ob kateri bo zjutraj vstajal. 

 2. Vzdržujte stalni čas večernega uspavanja in jutranjega prebujanja, tako bo delavnikih kot ob koncu tedna.

3. Otroka navadite na ritual pred spanjem. Spi naj v udobnih oblačilih in z vpojno nočno plenico.

4. Spodbujajte otroka k samostojnemu uspavanju, brez vaše pomoči. 

5. Izogibati se je potrebno svetlih luči pred spanjem in ponoči, zjutraj pa naj bo otrok čim bolj izpostavljen močni dnevni svetlobi.

6. Iz otrokove spalnice odstranite vse elektronske naprave, vključno s televizorjem, računalnikom in mobilnim telefonom. Omejite čas njihove uporabe pred spanjem.

7. Vzdržujte redno uro ustaljenih dnevnih opravil in obrokov. 

8. Otrokov dnevni počitek naj bo prilagojen njegovi starosti.   

9. Otrok naj bo podnevi čim bolj telesno aktiven in naj dovolj časa preživi na prostem.

10. Iz otrokove prehrane izločite hrano in pijačo, ki vsebuje kofein, tein, kot so različni sokovi, gazirane pijače, energijske pijače, kava in čaji. 

Po podatkih mendarodne raziskave iz leta 2014 HBSC v Sloveniji emd šolskim tednom (od ponedeljka do petka) spi devet ur  ali več na noč vsak tretji mladostnik (30,6%), kar je skladno s priporočili somnološke stroke. Sicer pa mladostniki med šolskim tednom spanju namenijo povprečno okoli 8 ur na noč. Čas spanja se starotjo skrajšuje. Najvišji delež mladostnikov, ki spijo devet ur ali več, je v skupini 11-letnikov. V skupini 15-letnikov pa spijo v povprečju 7 ur na noč. Tako mladostniki kot odrasli imajo pogosto premalo časa za spanje, tudi ne poznajo dovolj informacij o higieni spanja. 

                                                                        Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje

KAJ PA VAŠI OTROCI?

Anketirali smo učence 6. razreda. Podatki kažejo, da se vsi zadevajo, da je spanje pomembno v našem vsakdanjiku. Večina otrok hodi spat ob 21. uri, redki prej (20.30) ali celo kasneje (ob 22.uri). V povprečju spijo okoli 9 ur na noč. Pred spanjem večina šestošolcev brska po telefonu ter igra igrice. 

nino nina durmiendo cama 1308 6933

 

 

Ponosni smo na ...

mobilnost  

sio2020 300x156

5ZaNasmeh

kulturna sola
k u l u r n a  š o l a

zdrava sola

Koledar dogodkov

Julij 2019
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Prihajajoči dogodki

No events

 logo tosemjaz obcinazalec  SAFEsi  tom-moder  petka  zavodzasolstvo

Pravno obvestilo   |   Prijava   |   © OŠ Petrovče 2012