Državni prvaki na SPOT-u 2019

Pred dobrim mesecem smo poročali o uspešno zaključenem regijskem tekmovanju planinske orientacije Savinjske regije, že so pred nami novi uspehi mladih orientacistov OŠ Petrovče.

Letos nam je uspelo... biti na samem vrhu...Vsak planinec se zaveda, da je za osvojitev vrhov potrebna vztrajnost. Mi smo jo tokrat preizkušali v Šaleški dolini, na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga organizirala planinska društva lige Smrekovec.

Tekmovali smo v kategoriji A (učenci do 6. razreda), kjer smo osvojili 1. mesto, in kategoriji B (učenci do 7. do 9. r), kjer nam je pripadalo 5. mesto

Ekipa Hariboji (šestošolci) so se na lov za devetimi kontrolnimi točkami podali ob 8. 30 uri. Pot je bila zelo raznolika, kar je petčlanski ekipi odgovarjalo in so jo uspešno premagovali. Hitrost in razumevanje karte sta jim bila tudi tokrat naklonjena, saj so se na cilj vrnili že po pičlih 143 minutah, z vsemi najdenimi kontrolnimi točkami. Veliko težje je bilo tokrat teoretično znanje iz planinskega področja, ki ni zajemalo faktografskih podatkov, ampak logično razmišljanje in povezovanje.

"Letošnji SPOT mi bo za vedno ostal v spominu, najboljs eveda zaradi zmage naše ekipe, a tudi sicer je bilo zelo pestro. Všeč mi je bila proga, ki sicer ni bila lahka, a tudi ne preveč zapleteno postavljena. Razgibanost terena je bila pravšnja, narava, ki smo jo videli ob poti, pa zelo lepa. Zdi se mi dobro, da sta start in cilj na različnih točkah. Posebej bi pohvalil hrano na koncu in možnost športanja na igrišču, ko smo čakali na razglasitev," je povedal vodja ekipe Blaž Krulec. Ekipo pa so sestavljali še Maks Jelen, Eva Rehar, Izabela Ilijaš in Naja Držan. (vir:  Planinska zveza Slovenije)

 20190519 170056

 20190519 165514

NOČ BRANJA NA OSNOVNI ŠOLI PETROVČE

Konec aprila je na OŠ Petrovče potekala noč branja »Žverce beremo«.

Zbrali smo se v sredo ob 16.00 in naša dogodivščina se je začela. Glavna tema so bile živali. Najprej smo se o njih samo pogovarjali; razmišljali smo, katera žival bi želeli biti in zakaj. Kaj kmalu pa smo že lahko občudovali eksotične živali – živali, ki jih pri nas ni. Ščurka, pajka ptičarja, bradato agamo, rdečerepega udava smo lahko pobožali in tudi prijeli. Seveda smo si ob koncu umili roke, saj smo za tem skočili v vlogo kuharja. Pripravili smo miške na več načinov in se z njimi po vegetarijanski pici, ki so nam jo spekle naše kuharice, tudi posladkali.

Po krajšem oddihu smo vzeli v roke »pasjo literaturo«, da smo se pred skrivnostnim prihodom pasjih prijateljev malo poučili o njih. S Kosmatimi smrčki smo se zabavali, brali pravljice, pa tudi nekaj trikov so nam prikazali. Po njihovem odhodu smo se s svetilkami odpravili do dvorca Novo Celje, kjer smo poslušali zvoke narave in na to temo tudi ustvarjali.

Ob vrnitvi smo se pripravili za spanje, ampak nismo še skočili v postelje. V jedilnici smo imeli debatni krožek in se pogovarjali o najrazličnejših stvareh.

Zjutraj nas je zbudila petelinja budnica. Pojedli smo zajtrk in se »zakopali« v literaturo o konjih, nato pa odšli v konjeniški center v Žalcu, kjer smo se preizkusili v jahanju, pa tudi v malo manj priljubljenem opravilu – čiščenju staj. Podali smo se še na dve kmetiji, kjer so nam predstavili kmečka opravila, med drugim smo izvedeli veliko o vzreji pujsov in bikov.

Nato smo odhiteli v Novo Celje, kjer nas je že čakal policist – nič nismo narobe naredili, ampak nam je predstavil delo policijskih psov, ki so usposobljeni za odkrivanje prepovedanih drog in streliva. Ob koncu smo kratkodlakega ptičarja tudi preizkusili in ni nas razočaral, saj je zelo dobro opravil svojo nalogo.

Vrnili smo se v šolo, pojedli kosilo in za konec izdelali poljubne živali iz mila. Tukaj pa se je naša pustolovščina zaključila.

Bilo je res nepozabno, zelo poučno in hkrati zabavno.

                                                                                                                            Juš Ašenberger, 8. b

                                                                                                                      OŠ Petrovče

 

DOBRODELNI TEK »GIBAM, POMAGAM«

V soboto, 11. maja 2019, smo se učenci naše šole ob 8.00 zbrali v svojih matičnih učilnicah in pojedli malico. Po malici smo se peš odpravili do dvorca Novo Celje, kjer smo poslušali šolski bend, uživali ob plesnih točkah šolskih plesalcev in plesalk ter folkloristov.

 

Pridružili so se nam še starši in skupaj smo se ogreli. Nato smo se učenci 6. in 7. razredov skupaj s starši, ki so s plačilom štartnine prispevali v Šolski sklad, odpravili na tek. Ostali pa so se preizkusili na gladiatorskem poligonu. Za nami so dva kroga odtekli še 8.- in 9.-šolci, na koncu pa so skupaj s starši tekli  še naši najmlajši učenci. Med prostim časom so nam predstavniki Centra zdravja izmerili krvni tlak ter pregledali sladkor v krvi. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za zdravo pecivo, ki so ga spekle naše kuharice.

 

Za popoln zaključek sicer sončnega aktivnega dne pa so poskrbeli učenci 8. in 9. razredov, ki so v nogometu premagali starše.

       

Tija Pfeifer, 7. a               

 

dobrodelni tek 

REVIJA PEVSKIH ZBOROV

9. in 10. aprila je v Domu krajanov Tabor potekala revija otroških in mladinskih pevskih zborov. V dveh dneh je nastopilo 19 zborov ter več kot 700 pevk in pevcev. Vse zbore je ocenjevala strokovnjakinja, ki je pozorno poslušala vse pesmi.

 

Našo šolo sta drugi dan revije zastopala dva pevska zbora, otroški in mladinski, oba pod vodstvom gospe Anite Žolnir. Vsak zbor je zapel tri pesmi. Mladinski pevski zbor je nastopil kot zadnji. Na klavirju nas je spremljala gospa Melita Estigarribia Villasanti. Vsi pevci smo dali vso energijo v čim boljšo izvedbo vseh pesmi, ki smo jih skrbno vadili in prepevali več mesecev. Polno zasedena dvorana je bila navdušena nad slišanim in nas je nagradila z bučnim aplavzom. Po nastopu smo bili zelo izčrpani, a vendar zadovoljni.

                                                                                    

Nejc Strojin, 7. a

 

reVIJA PEVSKIH ZBOROV fotka1

 

reVIJA PEVSKIH ZBOROV fotka2

ROKOMETAŠICE DRŽAVNE PODPRVAKINJE

Na naši šoli se lahko pohvalimo z novim športnim uspehom, saj so naše rokometašice na državnem prvenstvu dosegle izvrstno drugo mesto.

12. 4. 2019 so se namreč v Luciji pomerile z rokometašicami iz OŠ Livada Velenje ter gostiteljicami tekmovanja iz OŠ Lucija. Naše punce so imele dobro zasedbo, ki so jo sestavljale učenke 6., 7., 8. in 9. razredov; kar vse pa so tudi članice rokometnega kluba Žalec. Dekleta so naprej premagale Velenjčanke s kar 27:17, v drugi tekmi pa so se za naslov državnih prvakinj borile z domačinkami. Na žalost se je sreča obrnila na primorsko stran in Petrovčanke so izgubile le za en gol. Seveda pa takega rezultata ne bi mogle doseči brez pomoči navijačev in trenerke gospe Anite Seles Držan ter vodje ekipe gospe Vere Čretnik.

Dekleta, čestitamo vam za osvojeno drugo mesto v državi in vam želimo veliko uspehov še naprej.

                                                                                     Nejc Strojin, 7. a

 

rokometasice druge v drzavi

 

rokoMETAŠICE OŠ PETROVČE DRUGE V DRŽAVI fotka

Podkategorije

Ponosni smo na ...

mobilnost  

sio2020 300x156

5ZaNasmeh

kulturna sola
k u l u r n a  š o l a

zdrava sola

Koledar dogodkov

May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 logo tosemjaz obcinazalec  SAFEsi  tom-moder  petka  zavodzasolstvo

Pravno obvestilo   |   Prijava   |   © OŠ Petrovče 2012