Z glasbeno razglednico po Sloveniji

V sredo, 5. junija, se je v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu odvijal koncert vseh pevskih zborov OŠ Petrovče in POŠ Trje. Glavna tema koncerta je bila naša ljuba domovina, saj so pevci peli le slovenske pesmi. Opevali so posamezne pokrajine Slovenije, in sicer so nas popeljali na Koroško, Štajersko, Gorenjsko, Primorsko, Dolenjsko, Notranjsko in v Prekmurje. Pri posameznih pokrajinah je z narodno nošo in plesom svoje pridodala tudi folklorna skupina, določene pesmi pa so s plesom izrazile tudi plesalke. Seveda je navdušil tudi Šolski bend. Tudi najmlajši so nam prečudovito zapeli v skupni zasedbi OPZ Petrovče in OPZ Trje ter CICI zbor Petrovče in CICI zbor Trje. Ob vsaki pesmi so jih spremljali tudi inštrumentalisti, ki so igrali na različne inštrumente: od pihal, tolkal pa do godal. Čeprav je bila v ospredju glasba, je svoj kamenček v mozaik dodala tudi dramska skupina. Za udaren zaključek pa so poskrbeli pevci MPZ OŠ Petrovče z Adrco, ki opeva življenje ženske v slovenski ljudski pesmi – a ne le da so jo zapeli, zraven so tudi zaplesali, kar je bilo le še pika na i.

Na koncu sta sledila ravnateljičin govor in zahvala vsem učiteljem, ki so pomagali pri izvedbi koncerta, zborovodjem vseh pevskih zborov, predvsem pa glavni snovalki, gospe Aniti Žolnir. Ker pa je bil ta koncert na nek način tudi slovo od pevcev, ki so peli vseh devet let, so ji ti pripravili pravo presenečenje in ji zapeli pesem, ki so jo sami priredili. Ob tem so pritekle tudi solze …

Verjamem, da ta koncert še dolgo ne bo šel v pozabo, saj so zapete pesmi zaživele v čisto drugi luči in nas popeljale na vse konce Slovenije.

Alja Peček, 9. b

glasbena razglednica

 

Zaključni izlet

V petek, 7. junija, smo se devetošolci odpravili na pustolovščino po slovenski obali. Ob 7.45 smo krenili izpred šole z dvonadstropnim avtobusom.

Med vožnjo v slovensko prestolnico smo poslušali glasbo, se kratkočasili z igranjem kart ter načrtovali našo zabavo po valeti. Ob prihodu v Ljubljano smo se razdelili v dve skupini; prva skupina je odšla na indoor paintball v Bežigradu, druga pa na outdoor paintball v Kleče. Svoja oblačila smo zamenjali za zaščitne pajace, si nadeli maske ter se v manjših skupinah odpravili na paintball poligon. Igra je bila napeta ter zanimiva, vendar smo hitro postali lačni, zato smo se po končani igri odpravili v restavracijo s hitro prehrano v Koper. Ko smo se vsi dobro najedli, smo se odpeljali v Portorož, kjer nas je naš vodič odpeljal na plažo. Vendar, ker smo se obirali pri kosilu, nismo imeli veliko časa za odbojko na plaži. Kljub temu da je bilo morje malce razburkano, je bila voda zelo topla, zato smo vseeno uživali v kopanju. Po eni uri kopanja pa smo morali pohiteti na party ladjico, zato smo se hitro preoblekli in se z avtobusom odpeljali v Izolo, kjer smo se vkrcali na ladjico ter odpluli do izolskih klifov. Med vožnjo smo se zabavali s poslušanjem glasbe. Na polovici poti smo se ustavili blizu obale ter se osvežili v vodi, ki je bila hladnejša kot v Portorožu, vendar nas to ni ustavilo pri skakanju v vodo. Sčasoma smo se utrudili in postali lačni, zato smo odpluli nazaj do pomola, kjer smo se izkrcali in pohiteli na večerjo v restavracijo. Jedli smo pomfri in dunajske zrezke, za poobedek pa smo pojedli štrudelj in sosošolki zapeli za rojstni dan.

Po večerji smo se odpravili nazaj v Portorož in odšli v klub Tivoli, kjer smo peli in plesali ter uživali v našem zadnjem šolskem izletu skupaj. Poleg tega smo tudi vsi dobili zastonj sok ali ledeni čaj. Čeprav smo se zabavali in smo želeli ostati še dlje, smo morali na pot nazaj domov. Po dolgem dnevu smo bili že vsi zelo utrujeni, zato smo na avtobusu počivali in se spominjali vseh lepih trenutkov, ki smo jih doživeli skupaj.

Ema Erjavec, 9. b

zaključni izlet

 

Piknik bralcev

V ponedeljek, 10. 6. 2019, smo imeli učenci, ki smo opravili bralno značko, na naši šoli piknik. Najprej nas je nagovorila naša knjižničarka. Povedala nam je, kako uspešno in zavzeto smo učenci letos brali, prav tako pa nam je predstavila dosežke na določenih natečajih ter izrazila upe za nadaljnjo prihodnost bralne značke. Omenila je tudi, kdo je letos najbolj in najmanj pridno bral. S številčnostjo bralcev so presenetili učenci iz 6. a, rahlo pa so razočarali osmošolci, ki pa bodo imeli že naslednje leto novo priložnost. 

Nato pa nas je čakalo glavno presenečenje. V učilnici na prostem sta nas namreč čakala naš hišnik in ena izmed kuharic s pečenimi čevapčiči, gorčico, kruhom in sokom. Izkazalo se je, da naš hišnik tudi odlično peče. Dobro smo se najedli, se malo »podružili«, nato pa se zadovoljni poslovili. Ta piknik mi je bil zelo všeč.

Jaka Habot, 6. c

 

Naravoslovni dan v Velenju

V petek, 17. 5., so se učenci šestih razredov odpravili na naravoslovni dan, katerega rdeča nit je bil energetski poligon. Le-tega smo si ogledlali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru Velenje. 

Kako je vse skupaj potekalo in kakšni so bili občutki naših šestošolcev, si lahko preberete tukaj

11062926 880854178619637 1757119093600092243 n

Vir fotografije:https://www.google.si/search?q=mic+velenje&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjhh4vGm9DiAhWPp4sKHTEsDqgQ_AUIECgB&biw=1680&bih=939#imgrc=D3fb_rJwI1pEoM: , 4. 6. 2019

Naravoslovno-matematični aktiv

Lahkih nog naokrog

V petek, 24. 5., smo se učenci nemškega jezika, turistične vzgoje in sodelujoči pri dodatnem pouku zgodovine, 4 učiteljice ter vodič in voznika odpravili na pot proti Salzburgu. Izpred šole smo krenili ob 5. uri zjutraj, saj nas je čakala dolga vožnja. Po približno 4 urah smo prispeli do rudnika soli, imenovanega Hallein, kjer so nas vodili po rovih, peljali z vlakcem, predstavili so nam zgodovino, za adrenalin pa smo se spustili tudi po dveh strmih drčah. Poskusili smo lahko tudi vodo s 96-odstotnim deležem soli. Medtem ko si je ena skupina ogledovala rudnik, smo drugi raziskovali keltsko vas, pri čemer smo ugotovili, da so bili naši predniki že zelo razviti za tisti čas.

Po končanem ogledu smo se odpravili na pot v Nemčijo, bolj natančno do jezera Königsee (po naše Kraljevega jezera), ki je v samem vrhu najglobljih in najčistejših jezer v Nemčiji. Ker je bil lep in sončen dan, je bil ogled zato še bolj fascinanten.

Ker smo bili že precej lačni, smo se okrepčali v bližnjem lokalu s hitro prehrano, nato pa smo se napotili proti Salzburgu. Ko smo prispeli, smo se sprehodili skozi mesto do mestnega jedra oz. centra. Na poti smo si ogledali stanovanjsko hišo klavirskega virtuoza Wolfganga Amadeusa Mozzarta, kasneje pa tudi njegovo rojstno hišo. Sprehodili smo se tudi skozi vrt in mimo palače, imenovane Mirabell, kar pomeni neverjetno lepa. Vrtovi so bili polni rož, drevoredov in fontan, ki so bile res neverjetne. Kmalu smo se odpravili do mestnega jedra čez reko Salzach. Tam smo najprej videli Mozzartovo rojstno hišo. Zanimivo mi je bilo, da so na tej ulici vsi napisi na trgovinah kovani. Sprehodili smo se tudi do katedrale Salzburger dom, ki je zelo mogočna in bogata zgradba, pred njo pa stoji najlepša baročna fontana v Evropi. Sledil je prosti čas, katerega je večina porabila za sprehod skozi mesto, kupili smo si slavne Mozzartove kroglice ter posneli nekaj fotografij.

Ta dan si bom za vedno zapomnila, saj je Salzburg res prečudovito in mogočno mesto, videli pa smo tudi veliko avstrijske in nemške narave.

Ana Cizej, 9. b

sALZBURG

Podkategorije

Ponosni smo na ...

mobilnost  

sio2020 300x156

5ZaNasmeh

kulturna sola
k u l u r n a  š o l a

zdrava sola

Koledar dogodkov

July 2019
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Prihajajoči dogodki

No events

 logo tosemjaz obcinazalec  SAFEsi  tom-moder  petka  zavodzasolstvo

Pravno obvestilo   |   Prijava   |   © OŠ Petrovče 2012