Skoči na glavno vsebino

Noč branja: gradniki umetnosti

Tudi letos je od petka, 21. 4. 2023, do sobote, 22. 4. 2023, na OŠ Petrovče potekal projekt Noč branja. Letos na temo GRADNIKI UMETNOSTI, ker je leto 2023 Tavčarjevo, Kajuhovo in Ravnikarjevo leto in obeležujemo njihove okrogle jubileje. Sodelovali so nadarjeni učenci od 6. do 9. razreda.

Delo je potekalo v šoli in na terenu. Vsaka od načrtovanih dejavnosti se je začela z branjem. Najprej so se učenci z vlakom odpeljali v Celje, kjer so jih sprejeli na I. gimnaziji v Celju. Popeljali so jih v čas Karla Destovnika Kajuha. Predstavili so jim šolo in pripravili kratke izzive. Družili so se z gimnazijci, hkrati pa so izvedeli veliko novih in zanimivih stvari.

Po obisku Kajuhove gimnazije so obiskali še Plečnikov vogal, si ogledali notranjost nekdanje banke in tako občutili čarobnost stare arhitekture. Po kratkem počitku in malici iz nahrbtnika so se v manjših skupinah sprehodili po mestu in v objektive ujeli nekaj veličastnih arhitekturnih značilnosti mesta Celja. Na poti ob Savinji so se ustavili na Špici, kjer so večerjali in se pripravili na orientacijsko obarvan izziv, ki so ga vse skupine uspešno opravile.

Peš so se vrnili v šolo, kjer so z Janom Baričem imeli delavnico o oblikovanju lesa. Spoznali so delo oblikovalca in si izdelali lesene knjižne kazalke.

Po delavnici so se pripravili za spanje v šolski knjižnici in s knjigo ter branjem zaključili prvi del druženja.

Naslednji dan so po zajtrku nadaljevali z delom. Po kratki predstavitvi dela in življenja arhitekta Edvarda Ravnikarja ter njegovih mojstrovin, ki jih je predstavila Manja Kavčič, so se preizkusili v likovni delavnici. Ravnikarjevim arhitekturnim elementom so z glino pričarali uporabno vrednost.

Sledilo je spet branje – tokrat o življenju pisatelja Ivana Tavčarja. Ogledali so si nekaj odlomkov iz filma Cvetje v jeseni, ki je nastal po Tavčarjevi zgodbi ter se razdelili v skupine in odigrali aktualizirane prizorčke iz filma.

Nazadnje pa so se preizkusili tudi v ustvarjanju poezije. Iz besed Kajuhove pesmi Kje si, mati so nastale izvirne nove pesmi.

Druženje se je zaključilo v soboto ob 12. uri.

Delo v projektu so načrtovali in izpeljali mentorji: Peter Kavčič, Tatjana Krajnc Barič, Katja Zagoričnik, Zala Valenčak, Tamara Tavčar in Maja Bubik Polovšak  ter zunanja sodelavca Jan Barič in Manja Kavčič.

Ob evalvaciji druženja je učenka Maruša zapisala: »Všeč mi je bilo branje in ustvarjanje poezije. Neznansko sem uživala v igranju prizora iz filma Cvetje v jeseni. Zanimiva in enkratna izkušnja.«

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost