Skoči na glavno vsebino

Na Dolenjskem je lepo

V četrtek, 10. 10. 2019, smo se devetošolci odpravili na zelo zabavno ekskurzijo na Dolenjsko.

Ob 7:30 smo se z avtobusom odpeljali proti Cerknici, kjer smo pojedli malico, ki smo jo pred odhodom dobili od naših prijaznih kuharic. Po nekajminutni malici nam je gospod s pomočjo ogromne makete predstavil »delovanje« oziroma nastanek Cerkniškega jezera. Povedal nam je vse podrobnosti, zanimivosti in posebnosti tega naravnega bisera. Po zanimivi predstavitvi delovanja jezera smo šli v zgornji del muzeja, kjer nam je gospa predstavila jezero v različnih letnih časih in pomen jezera za tamkajšnje prebivalce. Po »teoretičnem« delu je sledil »praktični«. Imeli smo priložnost videti Cerkniško jezero na prav poseben način: z vožnjo z lojtrnikom. To je lesen voz s konjsko vprego. Čeprav je bila vožnja precej majava in strašljiva, smo se zelo zabavali.

Še vedno pod vtisom vožnje smo odhiteli na našo drugo destinacijo: Raščico. Tam smo si ogledali domačo vas Primoža Trubarja in prav njemu posvečeno spominsko sobo. Gospa nam je povedala ogromno informacij o tem imenitnem in pomembnem možu. Vzeli smo si še pol »urice« pavze za malico, nato pa smo se polni znanja podali proti domu.

Izlet mi je bil zelo všeč, saj sem se veliko naučila, hkrati pa se zelo zabavala. Upam, da bomo še kdaj šli na tako zanimivo ekskurzijo.

Lin Šuster, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost