Skoči na glavno vsebino

Pišem za pravice

10. december je SVETOVNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC. Na ta dan je bila leta 1948 sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic, dokument, ki je za nas tako samoumeven kot zrak, ki ga dihamo. Žal pa to ne velja za vse …. Pa niti ni treba iti na drugo celino ali na drugi konec Evrope ali v sosednjo državo … Ne, le okoli sebe se moramo ozreti, pogledati s srcem in hitro vidimo stiske mnogih …

Temeljne človekove pravice ne bi smele biti odtujljive, a so. Ne bi smele biti privilegij, ampak samoumevno dejstvo – pa ni tako. In če nam je mar, potem pomislimo, kaj lahko naredimo, da bo drugače.

Na naši šoli vsako leto v tem času aktivno pristopimo k akciji pisanja apelov, ki jo pripravlja organizacija Amnesty International (AI). To je največja nevladna organizacija, ki se bori za človekove pravice. AI raziskuje in razkriva kršitve človekovih pravic, izvaja kampanje za odpravo kršitev in uvedbo novih standardov ter izobražuje o človekovih pravicah.

Vsako leto pa AI povsod po svetu organizira tudi pisanje apelov/peticij v podporo različnim posameznikom, skupinam, ki so jim kršene temeljne človekove pravice. Ponavadi smo se dobili v šolski knjižnici in ustvarjali, apele pa ste pisali tudi pri angleščini. Zaradi izrednih razmer ne moremo vzeti v roke papirja in pisati ali risati, lahko pa sodelujemo v akciji PIŠEM ZA PRAVICE 2020 tako, da podpišete apele/peticije na spletu.

Vsi apeli in informacije so dostopni na tej povezavi: https://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2020

Vabljeni ste, da podpišete tiste peticije, ki nagovorijo vaše srce in tako poskrbite, da ne pozabimo biti človek človeku … tudi v teh časih ne!

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost