Skoči na glavno vsebino

Evropska vas

V šolskem letu 2022/2023 sodelujemo v projektu Evropska vas, v katerem sodelujejo osnovne šole, srednje šole in druge vzgojno-izobraževalne ustanove. Osnovna ideja projekta je spoznavanje in sprejemanje evropske družbene in kulturno-socialne stvarnosti ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete. Zaključna prireditev ob podpori Mestne občine Celje poteka na dan Evrope, na Glavnem trgu v Celju (torek, 9. maj 2023).

 Glavni cilji projekta so:

  • spoznavanje drugih narodov oz. pridruženih članic EU,
  • spodbujanje medkulturnega razumevanja, strpnosti, solidarnosti,
  • zavedanje lastne kulturne identitete.

V okviru projekta bomo spoznavali PORTUGALSKO.

V projekt so bili vključeni vsi učenci predmetne stopnje, ki so na ločenih dnevih dejavnosti ustvarjali v različnih delavnicah. Učenci so bili najprej deležni potopisnega predavanja učiteljice Gordane nato pa so kuhali, plesali, likovno ustvarjali, navijali, ustvarjali spletni kviz in spletno stran projekta ter Portugalsko spoznavali tudi z geografskega in jezikovnega vidika. Med malico so okušali tradicionalni portugalski namaz bakalar, ob koncu dneva pa so vsi predstavili svoje izdelke ter se posladkali z jajčno-smetanovimi kolački oz. »Pasteis de nata«, zaplesali na portugalsko pesem in se preizkusili v kvizu o Portugalski. Med gibanjem pa se je odvila prava nogometna tekma med dvema portugalskima nogometnima kluboma Porto in Benfica, s čisto pravimi navijači. »Portugalski dnevi« so prijetno in ustvarjalno preživeti, kar se lahko prepričate z ogledom spodnje galerije fotografij.

Šola se je v sklopu projekta predstavila tudi na zaključni prireditvi v Celju, 9. 5. 2023. Učenci so na prireditvi zaplesali na glasbo z naslovom »Foi Magia«, s katero se je Portugalska predstavila na Evroviziji leta 2004, nato pa mimoidočim na stojnici predstavljali Portugalsko in izdelke, ki so nastali na dnevih dejavnosti.

Dostopnost